Съвети при смяна на гума

В тази статия ще разгледаме начините за безопасна смяна на гума.

 

На всеки шофьор му се е случвало да спука гума някъде из Българските пътища, който са осеяни с дупки и неравности. В такъв случай е добре да имате крик, резервна гума (напомпана и проверена) както и ключ за смяна на гумата.

Лошото е , че в повечето стари коли каквито са из родната ни държава липсват една част от нужните неща за безпроблемна смяна на спуканата гума. Нашият съвет е ако нямате инструменти или резервна гума повикайте пътна помощ. Ние ще подменим гумата ви без проблем бързо и евтино!

Метод  демонтаж на гума.

 

Ако предположим, че имате късмет и имате всички необходими неща за подмяна на гумата започнете с  изваждане на ключа или кръстачката и отхлабете всичките болтове с които е стегната гумата. В повечето случай те са много стегнати и ще се наложи доста натиск препоръчително е да се качите с цялата си тежест върху ключа с крак и да скочите няколко пъти отгоре докато подаде. Ако не помага този метод за развиване на болтовете добър вариант е да използвате някакво лостово рамо( тръба) която да вкарате в ключа и да развиете с нея болта.

Правилно поставяне на крика.

 

След като сте разхлабили болтовете не бързайте да ги отвивате докрай. Сложете крика на прореза под прага на колата около 10 сантиметра назад от края на предния калник е в повечето случай, някой модели автомобили имат пети върху които трябва да се сложи крика.

смяна на гума
Как се сменя гума?

Ако колата е изгнила е добре да сложите крика на носача или предния мост ако е предна гума ако е задна го сложете на моста. Това са най-здравите детайли по колата. Вдигнете и укрепете добре колата след което разхлабете докрай болтовете и свалете внимателно гумата без да клатите колата. Вземете резервната гума и я нагласете добре да съвпаднат дупките за болтовете. Прокарайте болтовете на рака и леко ги притегнете с ключа след което свалете колата от крика и стегнете силно всеки един от болтовете добре е да стягате на кръст всеки един!

Съвети за всеки водач на мпс.

  1. Поне два пъти в годината проверявайте резервната гума дали е напомпана и в какво състояние е.
  2. Проверявайте състоянието на крика ви и го гресирайте поне веднъж годишно!
  3. Сложете здрав ключ за гуми и лостово рамо-тръба.
  4. Гледайте дота (годината на производство) на гумите ви.

При всякакви нужди и проблеми по автомобила ви можете да ползвате услугите на пътна помощ-Big София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *