Шофиране в жегата?! Внимавайте! – Съвети от Пътна Помощ 24/7

Тази година се очерта и е доста гореща, предстои още не малко време, което бе прогнозирано отново със страшни жеги. Тези температури са предпоставка особено над 38 градуса за много проблеми. Тук не говорим само за спасение докато шофирате с пуснат климатик, защото и не всички имат, а и за това, което понася асфалта и автомобила в такива условия. По неписан стандарт отново и отново участниците в движението подценяват потенциалната опасност при екстремни метеорологични условия. От опит знаем, че топлината, пътните работи, задръстванията, катастрофи, проблеми и самата жега са „взривна смес“, която често тласка хората и материалите до предела им. През лятото стават множество фатални катастрофи, отколкото по всяко друго време на годината, изследвания показват, че повече от 38% от всички фатални катастрофи са се случили между юни и август. Точно в пика на летните горещини, натоварен трафик, кой по работа, кой в отпуски и на почивка. Добавете към това факта, че почиващите чужденци в България обикновено не са запознати с пътищата, което може да доведе до нестабилно шофиране и хаос. А за капак, точно това е любимото време на фирмите за пътно строителство да правят ремонти ( разбира се и на държавните органи ). Промените в маршрутите могат да разсейват водачите и това може да доведе до сблъсъци.

Ние от Пътна помощ com в тази статия ще се спрем на няколко съвета / препоръки с които да направите шофирането в жегата по-безопасно и спокойно.

 

Съвети за безопасно шофиране през лятото от Пътна помощ com

Тъй като лятото е в разгара си, сега е моментът да си припомните за поддръжката на автомобила и колко е важно да внимавате и да сте съсредоточени на пътя.

Ето няколко съвета за безопасно шофиране, които могат да помогнат да избегнете проблеми на пътя през летните месеци:

– Проверете гумите на превозното средство — Гумите винаги се нуждаят от добър протектор, както в горещината, така и ако попаднете на бурно време. Нещо повече, високите температури ще повлияят силно на материала на гумата. Уверете се, че са в добро състояние и могат да издържат на летните горещини. Също така е важно да поддържате гумите напомпани до правилното налягане, както е посочено в наличните онлайн ръководства или на стикер, който обикновено е залепен на ръба на вратата на водача. Недостатъчно напомпаните гуми са изложени на риск от изплесване и моментален спад при високи температури, а прекалено напомпаните могат да гръмнат и не само да поставят вас в риск, но и околните, тъй като може да хвръкнат и отломки, особено при по-голямо ППС.

Проверете акумулатора – Проверете заряда на акумулатора и алтернатора / генератора. Дали зарежда достатъчни, да не презарежда от друга страна, да е в добро състояние и да няма подутини. Ако забележите деформация в батерията задължително я подменете навреме преди тръгване на дълъг път и проверете работата на генератора / алтернатора на автомобила си! Консултирайте се със специалист разбиращ от акумулатори, както и с автомобилен ел. специалист, ако има проблем.
Проверете нивата на охладителната течност — Избягвайте прегряване, като се уверите, че охладителната течност или водата на вашия автомобил са на правилните нива. Уверете се, че маслото и течностите за миене на предното стъкло също са допълнени.
Дръжте слънчевите очила под ръка – слънчевите отблясъци не са просто досадни, те може да са опасни и да допринесат за катастрофи, като намалява способността ви да виждате светофари, пешеходци и други превозни средства. Дръжте резервен чифт качествени слънчеви очила в автомобила си, за да сте винаги готови.
Почистете предното си стъкло — Мръсното предно стъкло влошава слънчевите отблясъци, като разпръсква слънчевата светлина, което значи, че ще имате ограничена видимост. Създайте си навик да почиствате вътрешното и външното предно стъкло редовно.
Планирайте маршрута си разумно — Ремонтните работи по пътя са по-често срещани през лятото и може значително да затруднят графика ви. Разберете предварително дали се извършва строителство по планирания от вас маршрут, тогава имате възможност да го промените или да тръгнете по-рано, за да предвидите закъснения. Ако трябва да шофирате през работните зони, спазвайте ограниченията на намалената скорост.
Бъдете внимателни в близост до туристи – Всяко място привличащо туристи, изисква допълнително внимание. Освен плажове и курорти, не пренебрегвайте местни локации, като  стадиони, паркове, къмпинги и други места, които привличат летни посетители. Очаквайте трафик със спиране и тръгване, резки маневри и пешеходци, пресичащи пътя неочаквано или без да обърнат внимание.
Внимавайте за децата — През това време няма училище, за някои има детска градина, но като цяло децата са навън по-често и не винаги ще внимават за трафика. В жилищни райони или където и да е близо до деца, намалете скоростта и се оглеждайте от сграда на сграда. Ако дете си играе близо до пътя, дръжте крака си върху педала на спирачката, в случай че трябва да спрете рязко.
Пазете се от шофьори в неравностойно състояние — Ако срещнете превозно средство, което непрекъснато лъкатуши извън лентата си или се движи хаотично, има голям шанс водачът да е в неравностойно състояние. Преместете се възможно най-далече от това превозно средство и ако е необходимо, отбийте и се обадете на полицията.
Спете достатъчно — Удължената дневна светлина означава, че може да сте будни и активни много по-дълго, отколкото през зимата. Като шофьор, ваша отговорност е да се уверите, че сте добре отпочинали. Стремете се към седем до осем часа сън всяка нощ. Правете почивка от шофирането на всеки два часа, за да разтегнете краката си и да си починат очите.

Не употребявайте алкохол, наркотици, опиати, по-възможност не пийте и лекарства, за да сте сигурни че няма да има странични ефекти, ще пътувате безопасно и законосъобразно.

Носете във автомобила си винаги покривало с отблясващи свойства за предното стъкло, на който му се занимава и паркирайте по възможност в сенките.

Носете със себе си достатъчно вода. Тя е винаги полезна във всякакви условия!

Ако обаче изпитате проблеми по време на пътуване, то ние от Пътна Помощ ком / Репатрак 24/7 София, Магистрала, България, сме винаги насреща! +359 876 208 140

bg_BGBulgarian