Регистрация на кола

Регистрация на кола в кат София и кат София окръг.

 

Пътна помощ Big  описва какво да гледат бъдещите собственици когато купуват кола  за да имат на представа каква е процедурата по закупуване и регистриране на автомобил.

В тази статия ще ви обясним как става регистрирането на ново закупена кола в зависимост от къде е внесена.

Статията е изцяло информационна с цел да ви запознаем с процедурата по регистрация на ново закупен автомобил.

Регистрация на кола в кат.

регистрация
регистриране на автомобил в кат София

 

Купихте си кола нов внос? Сега се чудите какво следва?

В тази статия ще ви разясним цялата процедура по регистрацията, нужните документи и необходимото време и нерви за целта.
Като цяло всяка кола нов внос не зависимо от коя страна идва трябва да има документи, който доказват собствеността и. В зависимост от различните страни в европейския съюз, а и не само всяка страна си има свой закони.

В някой случай колите идват без регистрационни табели в други случай идват заедно с регистрация, която се връща обратно при смяна на собствеността с Българска регистрация.

Документи и процедура по регистрация на кола:

 

По-долу ще опишем как идват колите от различните страни и с какъв набор от документи, за да знаете какво да гледате, когато купувате кола нов внос.
Важно е, преди да вземете решение за закупуване на автомобил нов внос да сметнете разходите по-бъдещата регистрация на мпс-то.
– Еко такса плаща се еднократно:
до 5 години 194 лева.
над 5 години 290 лева.

Важно! Цените са ориентировъчни и не се задължаваме по никакъв начин с това дали са актуални. Статията е изцяло информационна без търговска цел.
– Гражданска отговорност в зависимост от застрахователната фирма се определя стойността около 380 лева за година.
– Преминаване на технически преглед през каналите на кат и издаване на регистрационни табели. Най-добре е да се обадите на телефоните в кат, за да попитате за цената.

Предлагаме транспорт до кат на ново закупената от вас кола.

Тел: 0876637331

 

Харесали сте автомобил в автосалон? Чудите се след като го закупите как ще стигнете до кат за да го регистрирате? Ние ще ви помогнем , след като сте закупили автомобила е нужно само да ни позвъните на посочения телефон и да дадете точния адрес от къде трябва да се вземе автомобила. След което ние ще дойдем, натоварим автомобила и извозим до кат София или кат София окръг.

Колата е внос от Италия.

Документ внос на кола от Италия
регистрация на кола внос от Италия

 

Най-масово продаваните коли в България по автокъщите са внос от Италия. С тези коли трябва да се внимава. Много често наши търговци се опитват да печелят бързи пари с не изрядни документи. Когато гледате дадена кола в автокъщата поискайте да видите документите.

Преди да оставяте капаро или да я закупите внимавайте и огледайте добре документите за печат auto Preservation или fermo. Това означава, че колата има запор. В този случай в кат София и всички други катове в страната ще ви откажат регистрация. Вижте документите трябва да имат печат, че колата е отчислена. Обърнете внимание отчислението за коя страна е направено трябва да е за България. Вижте също и датата добре е когато е отчислена същата година. Да не е стара датата от 2 или повече години. В някой случай пак може да ви създадат проблем при регистрацията ако е стара датата на отчисление.

Закупуване на колата с фактура?

 

Това е по-добрия вариант за вас, защото ви гарантира, че при евентуален проблем с регистрация на колата. При евентуален проблем ще може да претендирате за възстановяване на заплатената сума,.

Задължително изисквайте стойността на фактурата да е реалната стойност, за която закупувате колата.

Повечето автокъщи са скептични и ще ви агитират да я пишат на по-ниска сума, но за ваша сигурност изисквайте стойността да е реалната.

Закупуване на кола внос от Италия с договор?

 

Много от търговците на коли и автокъщите избягват да издават фактура за продажбата на кола. Вместо това пишат на ръка договор. Който доказва, че вие сте закупили директно колата от италианеца собственик. Това си е напълно законна процедура, защото никъде в Европейските страни я няма родната бюрокрация. Ходене при нотариус, застрахователни оценки и т.н. само излишни разходи. В Италия и повечето нормални страни кола се продава на двустранен договор. Който договор се упоменава датата, на която се сключва сделката ( покупко-продажба) на колата. Имената на продавача и купувачът, марката, моделът, номерът на рамата и номерът на мотора ако е упоменат такъв. Проблемът в този договор, който ви прави директни купувачи на даденото мпс е, че ако излезне някакъв проблем при регистрацията на колата както ви описах по-горе. Възможностите със запор или заличен номер на рама или мотор. Няма как да заведете дело срещу търговеца, които ви е продал колата, демек с този договор рискувате и то не малко!

Нов внос кола от Германия?

немски талон
регистрация на кола от Германия

 

Когато колата е внесена от Германия идва с два талона единият е формат А4, а другият е наполовина на него. На двата документа трябва да има отчисление с дата кога е направено. В повечето случай, когато колата е внос от Германия продажбата става посредством двустранен договор за покупко-продажба на мпс наричан – kaufvertrag.
При закупуване на кола нов внос от Германия няма толкова голяма опасност. Както при колите внос от Италия. Ако има проблем се вижда ясно, че документите не са редовни. Единия вариант е да е скъсан през средата талона на колата. Другият вариант да е задраскан пак през средата това значи, че дадената кола не подлежи на редовна регистрация. Това означава,че няма да може да я регистрирате в Български Кат независимо дали е в София или в провинцията.

Внос на кола от Австрия?

 

Колите идващи от Австрия пристигат също с два броя талони. Но и двата са с еднакъв размер жълти на цвят и при тях е задължително да има отчисление и печати. Повечето случай присъства, освен талоните и книжка с описание за къде е направено отчислението заедно с датата.

Продажбата може да бъде с фактура или с договор kaufvertrag както при немските коли. От 2016 година Австрия прие нов закон за износа на употребявани коли, който задължава дадената кола да има валиден преминат технически преглед.  Без преглед не може да бъде експортирана. Добре е да изисквате документа за преминал преглед, защото в него пише пълното сервизно и техническо състояние на колата.

 

Закупих кола от Швейцария каква е процедурата по регистрация?

Швейцарски талон
внос на кола от Швейцария

 

Тук е малко по-сложна процедурата от горе описаните случай. Швейцария не е членка на Европейския съюз, което ви задължава да заплатите мито. Неговата стойност зависи от стойността на фактурата, с която сте закупили даденото мпс. Повечето случай фактурата е занижена умишлено, за да се занижи стойността на митото, което ще дължите. От тук идва и проблема, когато дадете документите за плащане на мито и те видят занижената и нереална стойност имат право да откажат да обмитят колата . В този случай вие трябва да изисквате нова фактура от швейцареца, който ви е продал колата, което е бавна процедура и голямо чакане.

Ние съветваме, когато закупувате кола да я пишете фактурата на нормална стойност.

Пример: кола 2005 година среден клас, която върви на Българския пазар около 6000 лева да се пише на стойност 1000 франка. За което ще дължите около 400-600 лева мито. Освен митото имайте предвид, че дължите и еко такса в зависимост от годините на колата. Ако е по-нова от 5 години цената е 190 лева ако е по-стара от 5 години е 275 лева. Разходите по еко таксата се дължат във всички случай, независимо от къде е внесен автомобила.

Закупена кола от Франция.

 

При колите внос от Франция се различават от гореописаните с това, че идват заедно с регистрационни табели. Който табели се връщат в нашия кат при регистриране на колата.

Покупката може да стане чрез фактура или чрез двустранен договор за покупко-продажба. Който се казва certificate de cession. Независимо, че колата идва с регистрационни номера трябва да е отчислена и да има печат на талоните.

Преди да вземете решение за закупуване на автомобил втора употреба е добре да го прегледате с професионалисти за да не останете разочаровани след покупката на харесания автомобил.

Предлагаме като услуга и пълна автодиагностика на място при клиента.

Пътна помощ София репатрак, транспорт на автомобили машини и техника, строителни, превоз, камиони, бусове коли, мпс, автомобили, мотори, мотоциклети, София Перник, Страната, магистрала тракия, магистрала хемус, roadhelp bg, road help bulgaria, roadside assistance bulgaria, road help sofia, sofia, bulgaria, road assistance, подаване на ток, регистрация на коа, доставка на гориво, смяна на гуми и части, масло