Как да поддържаме акумулатори си през зимата?

Зимата може да ни изненада и да свари неподготвен акумулатора ни и да бъде опасна за него и за правилното му функциониране. Има и някои тънкости, чрез които да успеем да предпазим акумулатора си от студа и да избегнем излишни неприятности.

Най-бързо си проличава, че акумулаторът ни е проблемен по проблемите, които започваме да имаме с него. Той най-често пали по-трудно или въобще не пали през зимните и студени месеци.

Преди зимата да ни стегне окончателно, трябва да действаме по сигурността на акумулатора ни. На първо място е добре да се уверим, че нивото на елекролита е толкова, колкото трябва. Няма да има проблем при обикновените акумулатори да долеете дестилирана вода (чиста вода). Проверявайте поне по два пъти на месец дали плочите са покрити с течност (10-15 мм. над плочите) и ако има нужда долейте, но не препълвайте. Ако акумулаторът остане сух, то той ще става само и единствено за боклука.

Ако проблемите продължат след това е добре да почистите клемите (като първо махнете минусовата кабелна обувка). Може да направите самото почистване със малка и ситна шкурка. Целта на това почисване е да се премахне цялото окисляване на конекторите. Същото това важи за кабелите и клемите.

почистване на клемите на акумулатора

След като вече сте доляли нужното количество електролит и сте почистили клемите е време да проберите дали акумулаторът а прикрепен добре към своето място, защото това също е от важните неща за добрата му работа. Трябва да се проверява, защото при движението на колата има вибрации, които могат да увредят плочите, а от това да последва влияние върху напрежението. Конекторите и клемите трябва да бъдат много добре скачени. Само по този начин токът ще протича без никакви проблеми.

почистен акумулатор

Ако сте изпълнили всички препоръки но автомобила все още не успява да звърти на стартер може да ни потърсите за професионална услуга подаване на ток денонощно

Не забравяйте, че при работа на празен ход не се осигурява нужното зареждане на акумулаторът Ви. Зимно време алтернаторът също няма да успее да направи това нещо. Затова е най-добре да правите зареждане чрез токоизправител. Ако температурата на клетките на акумулатора Ви скочи рязко и достигнат температура от 40 градуса по Целзий- изключете веднага от мрежата.

Зареждането се счита за приключило, когато гъстотата на електролитната част се запази еднаква поне два часа и напрежението държи поне няколко часа. Когато акумулаторът „кипне“ е гаранция за пълното зареждане на акумулатора.

Въпреки всички тези съвети, някои нови коли също могат да запалят трудно през зимния и студен период. Не трябва да въртите стартера за над седем секунди, а да ограничавате опитите си- по максимум 2 на половин минута. Ако колата не запали- значи нещо трябва да се смени или ремонтира.

Подгряване на автомобила

 

Специално през зимния период е добре да правите тъй нареченото подгряване на колата (4 секунди завъртане на стартера с последващи 4 секунди пауза). След тази процедура всичко ще е по-леко. При съмнения, че акумулаторът все пак не е наред, не го дръжте в това състояние в автомобила при минусови температури. Водата замръзва в клетките и ги пука. От това страдат и необслужваемите акумулатори.

И накрая, ако все пак трябва да сменяте акумулатора, купете най-големият, който пасва на мястото в колата. Повечето пари ще се отблагодарят с по-дълъг експлоатационен цикъл.

Всички тези съвети идват с помощта на богатия опит и знания от опитните механици на фирма Пътна помощ Биг гр. София

Ако сте решили да продадете вече стария си автомобил най-добрия вариант е да се обърнете към професионална фирма за изкупуване на автомобили, което ви гарантира бързо, качествено и коректно оценяване на вашата кола.

Вашият коментар