Готови ли сте за пролетно шофиране?

Пролетта вече е в напредък, цъфтежите минаха, апочнаха растежите на плодове и топлото време. Но времето не трябва да е единственото нещо, което се променя този сезон. Сезонната поддръжка на вашия автомобил може да помогне за смекчаване на опасенията за безопасността на пътя. За да подготвите колата си за пролетта, ето лесен списък, който да следвате.

Преди да предприемете действие, не забравяйте винаги да проверявате ръководството за Вашия автомобил, ако разполагате с таова или съвет на професионални и доказани механици за правилните съвети и за всички спецификации, които вашият автомобил може да има.

 

  1. Смяна зимните си гуми с летни

Все още пренебрегвана чст от повечето хора е смяна на гумите с подходящи такива за летния сезон, но и достатчни за да пътувате безопасно в дъждовните дни. Сменете зимните си гуми и ги приберете за следващия снеговалеж. Зимните гуми знаете са най-подходяща за температури под 7 градуса по Целзий, така че след като сезонът се промени, не забравяйте да смените с подходящи гуми, за да осигурите по-комфортно шофиране при по-топли, дъждовни или сухи условия. Разбира се има и добри модели и марки всесезонни гуми, идеални за всякакъв терен и условия. Те са по-икономичен избор и често предпочитани.

 

  1. Сменете маслото и масления филтър

С течение на времето маслото на вашия автомобил може да събира замърсявания и мръсотия – особено през зимата. Смяната на вашето масло и маслен филтър всеки сезон е лесен начин да помогнете за поддържането на здравето на вашия автомобил и неговия двигател. Не е задължително ако шофирате малко от обявените километри за следваща редовна смяна, но все пак е добре за двигателя.

 

  1. Сменете перата на чистачките

Перата на чистачките могат да бъдат елемент, който лесно се пренебрегва. Въпреки това, тъй като тези компоненти са изработени от каучук, те могат да се развалят с времето и да станат по-малко ефективни, когато са подложени на сезонна промяна. Използването на повредени остриета може да намали видимостта ви, когато сте на пътя или дори да повреди предното ви стъкло. Добро правило, което трябва да следвате, е да сменяте перата си на всеки 6-12 месеца или след като забележите, че перата на чистачките прескачат, вибрират или скърцат по предното ви стъкло. Визуалната проверка на гуменото „острие“ е друг начин за улавяне на признаци на износена чистачка.

 

  1. Тествайте акумулатора на вашия автомобил

Вашият акумулатор е отговорен за стартирането на двигателя, включването на светлините, отключването или заключването на вратите, работа на бордовите системи, възпроизвеждането на музика и много други. За да поддържате превозното си средство в най-добрия си вид, тествайте акумулатора си поне два пъти годишно и обръщайте внимание на знаци като бавен старт на двигателя, слаби светлини или светеща лампа на двигателя на таблото. Подобно на смяната на масло, инсталирането на автомобилен акумулатор може да се извърши въ повечето сервизи или в специализиан сервиз, който ще провери и дали е норално и зареждането. Хубаво е ако знаете как и иматезарядно, да си дозареждате след зимен ( и преди зимен ) сезон акумулатора.

 

  1. Пролетно почистване

Пролетното почистване не трябва да засяга само вашия дом – пренесете този навик в колата си! Оформянето на вашето превозно средство не е само естетиката. Премахването на остатъците от прозорците и огледалата може да помогне за зрението ви на пътя. Избърсването на праха във вътрешността на вашия автомобил може да помогне за подобряване на качеството на въздуха и да помогне за елиминирането на бактериите, които може да се натрупват върху таблото, тапицерията или волана. Ако установите, че в автомобила ви има бъркотия, подредете предметите в товарна чанта, за да предотвратите търкалянето им. Оборудвайте се, като вземете почистващи препарати, защитни средства и други.  Въпреки че чистенето трябва да е редовно е хубаво поне ведъж годишно да е основно.

 

  1. Пролетни основни неща

С по-топлото време, не търсим ли всички да прекарваме повече време на открито? Независимо дали става въпрос за туризъм, колоездене, каяк или падълборд, важно е да изберете оборудване, което ще ви помогне да стигнете безопасно до вашата дестинация. Може да помислите от какво имате нужда и да се дооборудвате за новите предстоящ преживявания.

 

Не трябва да спирате до тук; Вашият интериор е също толкова важен! По-топлото време изисква сенници и козирки, за да поддържате колата си хладна и защитена. Също така, тъй като пролетните дъждове могат да създадат много кал, помислете за постелки за пода, ако още не сте го направили.

 

  1. Пътна Помощ БИГ ( BIG – Репатрак София истраната )

Не на последно място, не тръгвайте на път без номера на Пътна Помощ BIG! Началото на нов сезон винаги е чудесно напомняне да поставите безопасността на първо място в списъка си с приоритети.

Ние сме на линия 24/7 в София и страната. От репатриране до всяка дестинация по ваш избор, доставка на горива, смяна на части, ремонт на пътя, регистрация в КАТ, спешно повиквне на пътна помощ за ПТП, подаване на ток,  до изключително обслужване на клиенти, открийте всички предимства, които Пътна Помощ BIG може да предложи.

Вашият коментар